30 april etappe 6: Heimbach - Effeld (99 km, 400 hm)
30 april 2025 - Wassenberg, Duitsland
Zo die tweede halve liter witbier bij het Indische eten kwam wel even binnen naar weer een hele dag buiten fietsen. Ik was even gaan uitbuiken op het bed en werd 2 uur later wakker.
Maar goed, eerst terug naar de vroege ochtend. Juffrouw Jenny van hotel eifelblümchen had een bescheiden ontbijt klaargezet, met warm eitje, wat yoghurt en verse broodjes met koffie. Ik kon na oppakken gelijk afdalen naar de Rur en de route vervolgen. In de bossen was het nog fris maar dat kwam snel goed door wat heuveltjes en de zon.
Biodiversiteit in het grasland!
Helaas kwam ik al snel een kapotte houten bruggetje tegen. Werklui verzekerden mij dat ik het water zou vallen, dus maar beter de omleiding bordjes kon volgen. Op de kaart liet hij zien dat je bij het volgende bruggetje in het bos uitkwam. Nou niet dus want je moest een grotere weg om en tegen een berg op. Ca 200 m klimmen. Dat is nog te overzien maar boven in dorp waren er geen borden meer. Op de kaart zag ik wel wat de bedoeling was hoe te gaan (MIO gaf het ook aan) maar je sloeg een mooi stuk langs een tweede stuwmeer over. Nu kwam je na een steile afdaling in dorp obermaubach. Maar bij het meer vlakbij de dam, een heerlijk Cafe met een scala van heel Holland Bakt taarten. 😋
Een yoghurt taartje ging er wel in. Een goedmakertje voor het extra werk:
Plotseling werden de heuvels lager en de Rur een rustig voort stromend riviertje. Het grindpad ernaast loopt heel lichtjes naar beneden en dat merk je bij het vasthouden van je snelheid. Dit traject heb ik in 2018 ook gefietst en vond het toen geweldig, en dat is het nog steeds maar nu ik de eerdere 100 km natuur heb gezien, is dit stuk wel saaier.
Maar als bij een oude zijarm op een bankje zit, dan zie je de natuur om je heen. Een bever die langzaam het water in gaat (bomen hebben knaagsporen en sommige bomen zijn omhuld met gaas!). Ook krioelt het van vissen die steeds naar insecten happen. Mooie biotoop.
Dan de keuze van overnachting. Zo vlak bij Duitse/Nederlandse grens is het duidelijk waar je goedkoper kunt boeken! Dus zit ik in een prima kamer met ontbijt. Hotel wordt gerund door Indische familie, maar vriendelijke moeders doet de zaken. De menu kaart heeft een scala aan Indische gerechten. Het wordt een groente curry met kokos en rijst: Zeer smakelijk en best pittig gekruid (vandaar die tweede 🍻).
Nog 15 km naar eindpunt van de Rur bij Roermond, maar dat staat voor morgenochtend op het menu. Eerst de beentjes laten rusten.
Ton:1 mei 20252028?