Etappe 23: Trondheim - Stjordal (36 km, 439 hm)
21 mei 2024 - Trondheim Airport, Noorwegen
Gisteren waren we een dagje toerist in Trondheim. Na een super ontbijt in de pelgrims herberg dachten we in de blakende zon naar de kathedraal te gaan, maar helaas moesten we tot 13 uur wachten tgv dienst. Dan maar naar het museum met kroonjuwelen, helaas pas om 12 uur open. Wel aardig dat je als pelgrim met stempel en de gouden sticker (=voltooiing van de St Olav tocht) gratis toegang hebt.
Als bewijs dat de tocht is volbracht krijgen we in het hotel=pelgrims centrum een geloofsbrief, de Olav brev:
De stad en Noren stralen een ontzettend heerlijke relaxheid uit. Ook wij worden helemaal zen en sjokken beetje langs de haven en binnen stad.
En over de "Gammle" brug:
Ook op tweede Pinksterdag is niet veel open. Wel koffie bij souvenir shop.
De bekende gekleurde huisjes:
Om 13 uur zijn we welkom in de kathedraal. In de voorgevel is Jacobus duidelijk als beeld te herkennen.
Binnen is veel te zien over de heilige St Olav zoals een gebrandschilderd raam:
Achter het koor treffen we nog de oorspronkelijke geneeskrachtige bron en een kist met de afbeelding van ons pelgrims paspoort.
Als goede pelgrims steken we een kaarsje op voor een ieder. En bedanken we Jacobus en Christoffel voor de veilige reis.
In het museum zien we veel over het Noorse koningshuis en de vele restauraties van de kathedraal.
Daarna wandelen we nog steil omhoog over een weggetje naar het fort. Helaas is de beroemde fiets lift buiten werking. Dat wordt morgen maar gewoon op spierkracht doen 😂. 15% of zo. Mooi uitzicht over de stad, de omringende heuvels en het fjord. In de avond nog bij peppe's pizza een goede lasagne gegeten.
Vanochtend 21/5 weer een prima ontbijt en nog beter weer, het is ook een stuk warmer, dus buiten op terras ontbijten. Na het oppakken klaar voor de laatste etappe naar het vliegveld. Via een fietspad route langs de kust en natuurlijk een paar heuvels duiken we samen met de E6 (laatste keer dat we de snelweg zien) onder een tunnel van de start/landingsbaan door. Hier rollen we het dorpje Stjordal binnen en bereiken moksnessport, een mooie fietsen winkel met werkplaats. Vanaf februari heb ik via email contact al een goede indruk en zij leveren nog meer hulp dan verwacht: niet alleen de dozen maar ook handige tips hoe het stuur te demonteren, want zo'n blijkt toch wel klein te zijn..... Maar na uurtje prutten hebben we ze erin gekregen.
Na het omkleden in winkel pashokje werd de taxi firma gebeld. Maar zo te zien geen gehoor. Toen kregen we ook nog een lift in hun bus naar vliegveld (5 min rijden):
En ze vonden het niet nodig ook maar iets ervoor te krijgen. Met de spullen op een trolley naar de in-check en met sticker op doos naar de Special luggage.
Nu zitten we te wachten op de klm cityhopper vlucht van 17:05. Tot in Nederland.

Ronald bedankt voor je leuke stukjes en de mooie foto's.
Nu weer lekker naar huis. 😀
Wel thuis.
Succes naar huis, goede reis en we spreken elkaar weer als je weer terug bent