17/8 Etappe 2: Roetgen - St Vith (70 km, 780 hm)
17 augustus 2025 - Sankt Vith, België
Na een lange nacht hebben we goed geslapen en voelen de benen weer goed, ook die van Jeroen. Na het ochtend ritueel begeven we ons naar het Frühstück zaaltje dat nog best gevuld is (5 stellen). In de kamer ernaast staat er echt werkelijk van alles uitgestald voor het ontbijtbuffet: smullen maar! Muesli, joghurt, broodjes, roerei, jus en koffie om wakker te worden.
Voor vertrek nog een foto van oude fiets standbeeld voor het pension:
Na 3 km klimwerk bereiken we vanuit het dorp weer onze Vennbahn. Deze spoorlijn is rond 1887 geheel gereed voor kolen transport vanuit Luxemburg naar staalfabriek in Aken. Er reden ook 4x daags personen trein, tot 1982, toen is de lijn opgedoekt. Nu een heerlijk fietspad dat op zondag door veel fietsers wordt gebruikt. Op klein stukje kan ook met lorries worden gefietst op de oude rails:
Koffie stop in Monschau! Redelijk vroeg en dus net voor de grote invasie van toeristen.
Afgelopen mei was ik hier ook op mijn rur ufer radweg, toen was het net de Kalverstraat. Toen we weer 200 hm omhoog moesten in de kleinste versnelling was de koffie alweer vergeten. Gisteren was het veelal omhoog, maar nu waren er hele stukken 2% dalen met prachtige vergezichten over Eifel onder strakblauwe hemel bij 20°C. Af en toe een oud station:
Vandaag gaat het rapido met de km's dus is er tijd voor een lunch (tosti of bosbessen taart) en een geniet momentje:
Om 15:30 rollen we st Vith binnen en vinden snel het appartement van een huisarts (3 kamers en badkamer op bg).
Onder de douchen gelijk de was gedaan en buiten aan het hek in de zon laten drogen. Aangezien het nogal vroeg was dat we het dorp in wandelen, eerst maar een Belgisch speciaal biertje gedronken.
Daarna een prima cafetaria bezocht en magen weer gevuld. Morgen wordt het iets warmer en de rit langer (120 km) helemaal naar de Moezel oever.
Groetjes van Ronald en Jeroen.

Vandaag was ook een mooie tocht die jullie hebben gedaan.
Fijne avond en morgen heel veel succes 🙋♀️
En tweede keer opa, zo schattig.