26/8: Cluny, de Abdij (rustdag)

26 augustus 2025 - Cluny, Frankrijk

Jeroen en ik hebben wat uitgeslapen tot half 9 ontbijt. Het is niet druk in Hotel en ook niet bij ontbijt maar buffet is goed gevarieerd, dus de bordjes worden goed gevuld. Buiten schijnt de zon volop.

Gelijk maar even wat gewassen want dat kan mooi drogen buiten. Ook de beide fietsen nog een ketting onderhoud gegeven en bandjes op spanning.

Om half elf zijn we naar DE toeristische trekpleister van Cluny gelopen. De Hoofdstraat is aanmerkelijk drukker dan gisteren avond met toeristen. Bij de ingang van de abdij is het gezellig druk met groepen die rondleiding krijgen. Wij doen het met een Engelse audiotour.

1000024993

Gaandeweg het bezoek, verhaal, 3D animaties en zelfs virtual augmented beelden wordt duidelijk dat het tussen 1100-1700 een giga grote abdij is geweest met wel 1800 monniken.

1000025049(maquette)

Er zijn nog delen over na modernisering en Franse Revolutie om de omvang duidelijk te maken:

1000024979(laatste stukje van kerk)

1000024987

Later zijn er moderne zuilengalerijen aangebouwd. Ook het museum verderop laat heel veel opgravingen zien. Vandaar dat de stad een universitaire opleiding heeft voor arts engineering. De eerste jaars lopen door de stad in vermomming.

Na het bezoek zaten alle terrassen flink vol, daarom maar bij goede bakker een wrap, taartjes en koffie gekocht.

Middag chillen bij Hotel in de schaduw want het wordt akelig warm en benauwd.

Via live locatie delen kunnen we precies zien waar Jan Pieter zich op e snelweg bevindt. Wel zo handig en staan we om 16 uur bij de ingang van Hotel om hem te ontvangen na rit van ruim 800 km.

Cola!

1000025006

Maar dan begint het te donkeren, te onweren en geeft het stortbui. Rond 19 uur is het even droog en zoeken we een eettent en laten JP in bliksemvaart de abdij van buiten zien. Jeroen trakteert op het eten en smikkelen gezamenlijk van het goede eten.

Jeroen gaat morgenochtend met de auto en fiets achterop weer terug naar IJsselstein. JP en ik gaan op de fiets verder. Ik ben wel benieuwd naar het weer morgenochtend want er worden buien voorspeld......

1000025010(Hotel by night)

1. Anita:
    Dag Jeroen en welkom JP!
  2. Alfred:
    26 augustus 2025
    Goed volgehouden, Jeroen. Goede en veilige reis terug naar huis. Voor JP en Ronald, fijne voortzetting van het fietsavontuur. De buien gaan richting Alpen en dat is pech voor de andere familie aldaar.
  3. Ronald Andrea:
    28 augustus 2025
    De buien blijken vanuit Pyreneeën over midden Frankrijk naar de Alpen te trekken dus we krijgen ook wat buien mee helaas.
  4. Peter:
    👍👍😴
  5. Ronald Andrea:
    👐🤔
  6. Ton:
    27 augustus 2025
    Goede reis terug voor Jeroen en succes voor JP en Ronald met het vervolg van de fietstocht.
  7. Ronald Andrea:
    28 augustus 2025
    Is gelukt die terug reis van Jeroen!